Konut Kredisinin Tanımı
- Konut kredisi bireysel bir kredi türüdür.
- Sadece ev satın alınırken kullanılabilir.
- Ülkemizde devlet tarafından vergi avantajları ile desteklenir.
- Akrabalar arasında yapılan satış işlemlerinde konut kredisi kullanılamaz.
Konut Kredisi Nasıl Alınır?
Konut Kredisi Almak İçin Önce Bütçenizi Belirleyin
Bankaların konut kredisi vermeden önce söz konusu evin değerini tespit etmesine “ekspertiz işlemleri” denir. Başka deyişle bankadan bir uzman, almak istediğiniz eve parasal bir değer biçer. Bu da alabileceğiniz maksimum konut kredisi tutarını belirler. Konut kredisi tutarı ekspertiz değerinin %80’ini geçemez.
Örneğin, almak istediğiniz evin expertiz değeri 100.000 TL. Alabileceğiniz maksimum tutar 75.000 TL olacaktır.
Bu bilgi ışığında aylık ödeyebileceğiniz taksit tutarını da tespit etmeniz gereklidir. Aylık ödeyeceğiniz tutarı belirlerken iş hayatınızda oluşabilecek dalgalanmaları, eşinizin gelirini, diğer tasarruflarınızı göz önünde bulundurarak sizi rahatsız etmeyecek bir rakam seçmeniz çok faydalı olacaktır.
Evinizi Belirleyin
Konut kredisi almak için bankaya başvurmadan önce seçtiğinizi evi göstermeniz gerekmektedir. Yani bankadan kredi alıp alamayacağınızı anlamak için bankacıların size bir ekspertiz raporu sağlaması için onlara alacağınız ev ile ilgili somut her bilgiyi iletmeniz gerekir. Bütçenize göre seçtiğiniz evi bankaya bildirdikten sonra banka ekspertiz işlemlerini başlatacaktır.
Kredi Kullanmak İçin Geliriniz Ne Kadar Olmalı?
Eğer geliriniz kayıtlı ise, yani kazancınızı belgelerle gösterebiliyorsanız konut kredisi alabilirsiniz. Ne kadar konut kredisi alacağınız ise bankadan bankaya farklılık gösterse de genel kural aylık ödemelerinizin yaklaşık 2 katı kadar aylık kazancınızın olmasıdır. Örneğin, ayda 1500 TL kredi ödemesi yapacaksanız aylık kazancınız da 3000 TL ve üzerinde olmalıdır.
Kredi Kullanmak İçin Gerekli Şartlar
- Reşit olmak (18 yaşını doldurmuş olmak)
- Bankalara kredi ve kredi kartı borçlarınızın geçmişte düzenli ödenmiş olması
- İpotek verecekseniz ve eşiniz varsa ondan yazılı rıza belgesinin alınması
- Bankanın verdiği limitler dahilindeki kadar ay vade talep etmeniz. Örneğin, 120 ay
- Konut kredisi hariç, aile gelirinizi krediye dahil etmemeniz
- Gelirinizi resmi geçerliliği bulunan belge ile bildirmeniz
Konut Kredisi Kaç Yıla Kadar Veriliyor?
Konut kredilerinde geri ödeme süresi 20 yıla kadar uzayabilmektedir. Diğer yaygın geri ödeme seçenekleri de 5 ve 10 yıldır. Tabi ki sizin durumunuza özel bir geri ödeme süresi de seçilebilir; 6 yıl, 8 yıl gibi.
Geri ödeme sürenizi belirlerken en az faiz yüküyle karşılaşacağınız seçeneği seçmenizde fayda vardır. Bu seçeneği belirlerken kendiniz hesaplamalar yapabilirsiniz veya konut kredisi almak istediğiniz alternatif banka uzmanlarına bunu sorabilirsiniz.
Optimum geri ödeme süreleri günün piyasa koşullarına göre değişebilecektir.
Konut Kredisinin Tamamını Nasıl Alırım?
Bazı bankalar konut ve kredi piyasasını canlı tutabilmek için cezbedici başka yöntemler sunabilmektedir. Bunlardan birisi de kişilerin hiç peşinat vermeden, sadece aylık ödemelerle konut kredisi almalarına olanak sağlamaktır. Ekspertiz ücreti bile alınacak kredinin içine dahil edilerek sıfır peşinat mümkündür. Ancak bu şekilde ev almak isteyenlerin yerine getirmesi gereken en önemli şart halihazırda bir eve daha sahip olunmasıdır. Böylece banka hem sahip olduğunuz hem de almak istediğiniz evlere ipotek koyarak kendini güvence altına alır. Ayrıca bu şekilde alınan kredilerde bir kefil de aranmayabilmektedir.
Bankaların konut kredisini %100 olarak verdiği planlarda geri ödeme süreleri veya faiz oranlara değişebilmektedir.
Halihazırda en az bir eviniz var ve bir başka ev daha almak istiyorsanız piyasadaki bankaları araştırarak %100 kredi verenlerin arasından kendi bütçenize en uygun olanını seçebilirsiniz
Konut Kredisi Araştırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Rahat bir şekilde ödeyebileceğiniz aylık geri ödeme tutarını belirleyin.
- Bankaların verdiği kredinin maliyetlerini karşılaştırın. Hangisi daha az maliyeli öğrenin.
- Çok sayıda bankadan teklif alın. Bu karşılaştırma yapmanız için fırsat sağlar.
- Değişik ödeme planı seçeneklerini öğrenin.
- Bankaların şart koştuğu sigorta ücretlerini öğrenin.
- Eğer evi almayacaksanız, sadece bilgi almak için konut kredisine başvuru yapmayın.
Hangi Durumlarda Konut Kredisi Kullanılamaz?
- Konut kredisini ancak “mesken” özelliği olan gayri menkuller için alabilirsiniz. Bunun dışındaki arsa, depo, dükkan gibi gayri menkullere konut kredisi verilmemektedir.
- Konut kredisi için başvurduğunuz mesken kanun ve yönetmeliklere uygun değilse kredi kullanamazsınız.
- Akrabanızdan konut almak isterseniz bunun için konut kredisi kullanamazsınız çünkü bu aile bireyleri arasında finansman olarak kabul edilir ve izin verilmez. Bankaların akrabalar arasında alış veriş için başka çözümleri bulunmaktadır.
- Eğer konut değerleme raporunda daha önceden belirtilen kriterlere göre konut tamamlanmamış olarak görülüyorsa kredi alamazsınız. Konutun tamamlanmış olması krediyi verecek bankanın kriterlerinin yerine getirilmiş olması anlamına gelir.